A kígyók

Majdnem 2400 kígyófaj létezik, a 10,4 cm-es Leptotyphlops carlaeától az óriási kockás pitonig, melynek hossza elérheti a 6,95 m-t.

A kígyók kinézete és hogy mit esznek

Színük, mintájuk és zsákmányszerző taktikájuk változatos. A kígyók mindent megesznek, a hangyáktól, tojásoktól, meztelen csigáktól kezdve a nagyméretű állatokig, például a kajmánokat és a kecskéket is. A kígyók a termetes zsákmányt is le tudják nyelni, mert rugalmas összeköttetés van a koponyájuk néhány csontja, de különösképpen a koponya és az alsó állkapocs között.

A kígyók mérge

Némelyikük mérge nagyon erős: az ausztrál tajpán egyetlen csepp mérge több ezer egeret meg tud ölni. Egyes kobrafajok mérget köpnek, hogy megvakítsák a ragadozókat. A nem mérges pitonok pedig úgy kerekednek felül zsákmányukon, hogy megragadják és szorosan köréje fonódnak.

A kígyók bőre

Egyik kígyónak sima, a másiknak nagyon durva a bőre. Az Acrochordus arafurae-k dörzspapírszerű bőrüket használják csúszós halzsákmányuk foglyul ejtésére.

Érdekességek

  • A közép- és dél-amerikai zöld hegyesfejű kígyó 2 m-esre is megnő, átmérője viszont alig 1,3 cm. Zöld színe egybeolvad a levelekével. Karcsú testével gyorsan tekereg az ágak között, fészkekben lévő kismadarakra vadászva.
  • Sok kígyó, különösen a mérges kígyók ragyogó színükkel figyelmeztetik a ragadozókat, hogy ők veszélyesek. Néhány ártalmatlan faj, mint a vörös királysikló, amely a veszélyes koralkígyókat utánozza, vagy mint a háromszínü királysikló, amely a mérges kígyók színeit ölti magára hasonló céllal.
  • A zöld anakonda az egyik legsúlyosabb kígyó. Folyami halakra és kajmánokra vadászik.
https://pixabay.com/photos/snake-animal-nature-toxic-516507/
  • A kígyók felosztása aszerint, hogy a kígyó méreggel vagy anélkül öli meg prédáját, rendszertanilag nem állja meg a helyét, mert minden csoportnak van méregtermelő tagja. Zsákmányszerzési módszerüket tekintve viszont a mérgeskígyó-fajok mind nagyon hasonló technikát alkalmaznak. Megharapják áldozatukat, a sebbe bejuttatják mérgüket, és útjára engedik azt. A megmart állat eliszkol, ám percek múlva elpusztul. A kígyó a menekülő állatot kiváló szaglása segítségével nyomon követi.

A kígyók életmódja

A kígyók között az összes kivétel nélkül ragadozó. Vannak éjjeli és nappali fajták is. Érdekesség, hogy a kígyók, amíg megemésztik a táplálékot, az nagyon sok időbe telhet, akár egy tejes héten át képesek emészteni.

Előző cikk: http://hullok.com/gorog-teknos-tartasa/

Szólj hozzá!