Otthon tartható gyíkok listája

Ha otthon szeretnél gyíkot tartani, akkor érdemes tudni, hogy milyen fajok tartahatóak otthon. Ez a hat faj az én tudomásom szerint beleesik ebbe a kategóriába. De fontos, hogy csak megbízhatónak tűnő kereskedésből vegyünk gyíkot, nehogy belefussunk olyan fajba vagy példányba, ami tilos.

Nézzük tehát, mik az otthon tartható gyíkok.

  1. Zöld leguán (Iguana iguana)
  2. Sisakos baziliszkusz (Basiliscus basiliscus)
  3. Szavanna varánusz vagy sztyeppi varánusz (Varanus exanthematicus)
  4. Vörösszemű krokodilszkink (Tribolonotus gracilis)
  5. Ausztrál kéknyelvűszkink vagy közönséges kéknyelvűszkink(Tiliqua scincoides)
  6. Galléros gyík (Chlamydosaurus kingii)

Zöld leguán

A zöld leguán van hogy csapatban él, de nem mindig. Nappal élénk faj.

Zöld leguán

Sisakos baziliszkusz

Érdekesség: A mesebeli baziliszkusz egy olyan lény, amely a kakas, a sárkány és a gyík keveréke. Kinézetre a kígyóhoz hasonlít, fehér diadémjellegű folttal a fején, amelyet gyakran koronának ábrázolnak. Sokszor ábrázolják hatalmas sárkánygyíkként is. Nevének jelentése „kis király” görögül.

Ez a gyík azonban nagyon barátságos, egyeltalán nem kell tőle félni, sőt még a vízen is tud futni! 😮

Sisakos baziliszkusz

Szavanna varánusz

Színe nagyon sokféle lehet: világosbarna, drapp, sötétbarna vagy szürke – a szürke valamilyen árnyalata a legtöbb példányon megfigyelhető. Képes változtatni a színét, hogy könnyen beleolvadhasson környezetébe, és hideg időben is sötétebb színre vált, hogy ne fázzon annyira.

Szavanna varánusz

Vörösszemű krokodilszkink

A vörösszemű krokodilszkink hátát tüskeszerű pikkelyek fedik, amik nagyon hasonlítanak a krokodilokéra. Legfeltünőb tulajdonsága viszont a szemei körül lévő narancssárgás-vöröses színű folt.

Vörös szemü krokodil szkink

Ausztrál kéknyelvűszkink

Hamar kezessé válnak, ha szelíditgetik őket. Közepesen mozgékony szkink, lábaik kicsik és gyengék. Tartásuk kezdőknek is ajánlott. Viszont érdemes tudni, hogy nagy térre van szükségük.

Ausztrál kéknyelvü szkink

Galléros gyík

A galléros gyík hossza elérheti a 85 centimétert. Nagyon szép is, főleg akkor, amikor úgy lehet őt megfigyelni, mint ahogy a képen látjuk.

galléros gyík

Otthon tartható gyíkok megjegyzés

A cikkben említett otthon tartható gyíkok listája nem a teljesség igényével készült, valamint pontatlanságokat tartalmazhat.

A cikk írásának időpontjában mindent megtettünk azért, hogy az adatok a valóságnak megfelelőek legyenek, de gyík vásárlása esetén tájékozódj hivatalos kereskedéstől arról, hogy az általad kiválasztott faj tartható-e otthon, illetve milyen feltételekkel.

Képek: Miklos Schiberna, Derkarts, Stefan3345, Piranhapirate, SqueakyMarmot, Jorge Barrios.

Szólj hozzá!