Érdekességek a görög teknősről

A görög teknős Magyarországon talán a legtöbbek által tartott szárazföldi teknős. Ebben a cikkben érdekességeket nézünk meg erről a fellettébb cuki, szárazföldi teknősről.

A görög teknős előfordulása a vadonban

A görög teknősök Dél-Európában élnek, és legtöbbszőr Görögországban lehet velük találkozni.

De élnek görög teknősök a vadonban Olaszországban, a Balkánon, Spanyolország keleti partjainál, valamint a Földközi-Tenger szigetein is.

Az alábbi térkép a görög teknősök természetes elterjedését mutatja Európában. Forrás: Mikjun.

Görög teknős elterjedése Európában

A görög teknős előfordulása házi kedvencként

A görög teknős tarása Európában nagyon népszerü, ez a kis állatka sokaknál házi kedvenc.

Magyarországbon is ez a legelterjetebb szárazföldi teknős a kisállattartók körében. Bár amilyen aranyosak és könnyű őket tartani, ezen nem lepődök meg.

A görög teknős latinul és angolul nem görög

Habár a térképről jól látszik, hogy a görög teknős tényleg Görögországban a legelterjedtebb, a latin és az angol neve nem tartalmazza a görög szót. Ezzel szemben latinul és angolul a mór teknőst hívják görögnek, ami viszont inkább a Közel-Keleten és Afrika északi partjainál él, bár előfordul Görögországban is.

Tehát joggal mondhatjuk, hogy a magyar ‘görög teknős’ és ‘mór teknős’ elnevezés sokkal jobban illik az állatokra, mint akár a latin, akár az angol elnevezésük. (A mór szó jelentése: Afrika északi partján lakó mohamedán nép.)

A görög teknős étrendje

A görög teknős egy nővényevő, szárazföldi teknős faj. Természetes táplálékai a következők:

  • Lóhere
  • Pitypang
  • Mindenféle európai fűféle.

A fogságban, vagyis otthon tartott görög teknős etetéséről a linkre kattintva olvashatsz.

A görög teknős életmódja

A görög tekik nappali életmódú állatok. Nagyon sok mindent szoktak csinálni, de legtöbbszőr esznek, alszanak, és mindenfelé mászkálnak.

Minden reggel a nappal együtt kellnek föl, és este is a nappal együtt mennek aludni. A hideggel nincsenek jóban, ezért a vadonban az ősz közeledtével, mivel hüllők, elássák magukat téli álmot aludni, és tavaszig fel sem kelnek.

A görög teknős alfajai

A görög teknősnek két alfaja van: a Testudo hermanni hermanni és a Testudo hermanni boettgeri.

Korábban létezett még a Testudo hermanni hercegovinensis és a Testudo hermanni pelloponesica osztályozás is, de ezeket mára a Testudo hermanni boettgerivel azonosítják.

A görög teknős kinézete

A görög tekiknek nagyon szép mintázata van. Hogy lásd, milyen szép, itt van egy kép róla:

Leo-es-Szevasz

Ez a két példány kinézetre nyagyon külömbözik. De talán pont ez mutatja azt, hogy a görög tekik mennyire sokszínűek.

A görög teknősők védettsége

A görg teknősök a mérsékelten fenyegetett kategoriába vannak sorolva a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által. Ezek a fajok azok, amelyek a kihalással közvetlenül nem fenyegetettek, de annak szélén álnak.

Ezért a tartásukhoz CITES engedély szükséges. Ez egy papír az állatról, gyakorlatilag úgy működik, mint egy személyi vagy útlevél az embereknél, fel kell mutatni, ha az állattot elviszik külföldre. Részletesebben a linkre kattintva olvashatsz a CITES engedélyről.

Szólj hozzá!