Otthon tartható békák listája

Ha otthon szeretnél békát tartani, akkor érdemes tudni, hogy milyen fajok tartahatóak otthon. Ez a tizenöt béka faj az én tudomásom szerint beleesik ebbe a kategóriába. De fontos, hogy csak megbízhatónak tűnő kereskedésből vegyünk békát, nehogy belefussunk olyan fajba vagy példányba, ami tilos.

Nézzük tehát, mik az otthon tartható békák. Mindegyikről írok majd lejjebb.

 1. Amazoniai nyílméregbéka (Ranitomeya amazonica)
 2. Paradicsombéka (Dyscophus guineti)
 3. Díszes szarvasbéka (Ceratophrys ornata)
 4. Karmos béka (Hymenochirus curtipes)
 5. Epipedobates anthonyi
 6. Feketelábú nyílméregbéka (Phyllobates bicolor)
 7. Sávos nyílméregbéka (Phyllobates vittaus)
 8. Arany fakúszóbéka (Dendrobates auratus)
 9. Eperbéka (Oophaga pumilio, korábban Dendrobates pumilio)
 10. Festőbéka (Dendrobates tinctorius)
 11. Rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis)
 12. Festetthátú nyílméregbéka (Dendrobates galactonotus)
 13. Kék nyílméregbéka (Dendrobates tinctorius azureus)
 14. Háromcsíkú nyílméregbéka (Dendrobates ventrimaculatus)
 15. Sárgaszalagos nyílméregbéka (Dendrobates leucomelas)

Amazoniai nyílméregbéka

Az amazonia nyílméregbéka rendkívül szép és aranyos, kisméretű béka. Színéről nehéz megállapítani, hogy sárga alapon fekete foltos, vagy fekete alapon sárga csíkos, ezért nagyon bele lehet kavarodni.

Amazoniai nyílméregbéka

Paradicsombéka

A hím felnőtt paradicsombékák 6-6,5 cm méretűre nőnek, a nőstények viszont akár a 9-9,5 cm hosszúságot is elérhetik. A hímek háta sárgás, a nőstényeké narancsvörösös, mindkettejük esetében sötétebb apró foltok szinesítik az alapszínt. A paradicsombékák hasa legtöbször fehér.

A paradicsombékák Madagaszkárról származnak, de otthon is tarthatóak, mivel a nem fenyegetett kategóriába tartoznak.

Paradicsombéka
Nőstény paradicsombéka

Díszes szarvasbéka

A díszes szarvasbékánál is a nőstények jóval nagyobbak a hímeknél, ahogyan ezt általában a többi békánál is észrevehetjük. Színük lehet szinte bármilyen, de a barna és a zöld a leggyakoribb.

Díszes szarvasbéka

Karmos béka

A karmos béka egy kisméretű békafaj, csak 3–4 centiméteresre nő meg. Ezért ha kicsi békát akarsz, akkor ő az egyik legjobb választás. (Bár a nyílméregbékák bizonyos fajái a karmos békáknál is kisebbek.)

törpe karmos béka

Epipedobates anthonyi

Ennek a breiknek nincs magyar neve. 🙁

Ennek a békának az átlagos hossza körülbelül 1-2,5 centiméter. A hátsó lábai rövidek és tömzsi felépítésűek. A háta vörös vagy barna, néhány sárgásfehéres szaggatott csíkkal. A középső csík viszont egybbefüggő.

Epipedobates anthonyi

Feketelábu nyílméregbéka

Észak-kelet Kolumbia, Choco és Cauca tartomány az előfordulási helyük. A feketelábú nyílméregbékák közepesen kicsik, csak három-négy centiméteresek. Nappal vannak fent és este alszanak, tehát nappali állatok.

Tartani párban vagy csapatban tarthatóak, mivel szeretik a társaságot. Egyedül nem szabad őket tartani.

Sávos nyílméregbéka

Eredeti élőhelyük Costa Rica. Testük fekete alapon sárga-narancs csíkos, csíkból általában kettő van két oldalt, de előfordulhat, hogy van egy harmadik csík is középen.

A lábaikat majdnem teljesen egybefüggő, apró, zöldeskék pöttyök díszítik. A hasuk is fekete, amelyet nagyobb zöldeskék, valamint szürkés-kékes foltok díszítenek. Kifejlett legnagyobb méretük 2,5-3,5 cm körüli, a nyílméregbékák közül a közepes méretűek közé tartoznak.

Arany fakúszóbéka

Testhosszuk 3-4 centiméter, így közepes méretűnek mondhatók. Testtömegük nagyábol 10 gramm.

Eperbéka

Testhosszuk kb. 2,5 centiméter. Testük színe piros, hátsó lábuk combtól lefelé, és mellső lábainak vége azonban kék. Hátukon is kis kék foltok találhatóak. Feltűnő színeik a természetben azt jelenntik: „ne egyél meg, mert mérgező vagyok.”

Festőbéka

A festőbéka a legnagyobb méretü nyílméregbékák közé tartozik.

Ha egy ragadozó meg akarja enni, akkor mérget bocsát ki a bőrén keresztül. A méreg izomgörcsöket okoz, amely arra figyelmeszteti a békát megenni akaró állatott, hogy azonnal köpje ki azt.

Festőbéka

Rettenetes nyílméregbéka

A legerősebb mérgű békafaj. Mérge elegendő tíz ember, vagy 20 000 egér megöléséhez. A kifejlett nőstények 4-5 centiméter hosszúak, a hímek ennél valamivel kisebbek. Általában élénksárga színűek, de lehetnek narancsos vagy szürkés árnyalatúak is.

Rettenetes nyílméregbéka

Festetthátú nyílméregbéka

A festetthátú nyílméregbéka nagyon szép és aranyos. Ha nyílméregbékát akarsz, őt mindenképpen nézd meg!

Festetthátú nyílméregbéka

Kék nyílméregbéka

Ezeknek a békának kék szinü bőre van, amit fekete pöttyök díszítenek. Feltűnő megjelenése a rá vadászók figyelmeztetésére szolgál.

Kék nyílméregbéka

Háromcsíkú nyílméregbéka

Ő is hasonlóan cuki mint a többi béka, őt is csak ajánlani tudom.

Háromcsíkú nyílméregbéka

Sárgaszalagos nyílméregbéka

Ez a béka 3-5 centiméter hosszú, és nagyjából 3 gramm. A legnagyobb nyílméregbéka fajok közé tartozik. Az állat testét sárga és fekete foltok díszítik, az élénk színe a mérgezőségére utal nála is. A bőre az elfogyasztott rovarokból származó anyagokból mérget halmoz fel. A nőstény – más békákhoz hasonlóan – nagyobb és ducib, mint a hím.

Otthon tartható békák megjegyzés

A cikkben említett otthon tartható békák listája nem a teljesség igényével készült, valamint pontatlanságokat tartalmazhat.

A cikk írásának időpontjában mindent megtettünk azért, hogy az adatok a valóságnak megfelelőek legyenek, de béka vásárlása esetén tájékozódj hivatalos kereskedéstől arról, hogy az általad kiválasztott faj tartható-e otthon, illetve milyen feltételekkel.

Fotók: V2, Franco Andreone, Mwatro, Flickr.com user, „avmaier”, Tubifex, Benjamint444, Szilágyi Balázs, MACRIMM

Szólj hozzá!