A görög teknős életmódja

A görög teknős egy kedvelt házi kedvec, de erről már irtam korábban. Ha még nem olvastad, akkor minden képpen olvasd el a görög teknős tartása című cikket.

Életmódja

Nappali életmódú, aktív állatok. Idejük nagy részét táplálkozással töltik. Táplálékukat rostban gazdag és rendszerint magas kalciumtartalmú vadnövények alkotják. A kifejledt teknősöknek kevés természetes ellensége van. Egyes ragadozó madarak a teknősöket a levegőbe emelve, majd sziklás-köves talajra ejtve képesek feltörni azok páncélját. A szakállas saskeselyű és a szirti sas is bizonyítottan alkalmazza ezt a módszert.

Telelésük novembertől márciusig tart, ébredés után 1-2 hétig intenzíven táplálkoznak. Mikor beindul a bélműködésük, keringésük és kondíciójuk is helyre állt, kerül sor a párzásra. Párzási időszakban a hímek igen hevesen udvarolnak és rengeteget mozognak, nagy területeket járnak be a nőstény után kutatva. A nőstények általában passzív viselkedést tanúsítanak a hímek felé, gyakran nem vesznek róluk tudomást és próbálnak tovább haladni, ekkor a hím hosszas lökdösődéssel udvarol. A nőstények 5-8 darab, 32 x 25 milliméteres tojást raknak, melyek időjárástól, hőmérséklettől függően 57-100 nap elteltével kelnek ki. Évente akár 2-3 fészekaljuk is lehet. A kis teknősök nemét a hőmérséklet határozza meg.

Egy este a görög teknősöknél

Amikor este van, mindegyik alszik, de van néha, hogy valamelyik tovább marad fent. Bár ez nem nagyon érdekes, attól még ha valakit érdekel leírtam.

CITES

A görög teknősöket csak akor szabad tartani ha van CITES engedélyük csak olyan példányt vegyünk aminek van ilyen, amikor megveszük akor majd feltétlenűl járjunk utána hogy mikor kell fotóztatni ugyanis a kis tekiket el kel vinni fotóztatni amikor majd nagyobak lesznek akor(kb négy fotózás után) mikro csipet kel beültetni.

Na de ez a cikk nem a tartásrol szól de ha ezt akarod tudni akkor kattints a linkre!

És kb. ennyi. Majd lesznek továbi cikkek is az oldalon, de kb. semmit sem fogsz mást találni sehol, mert kábé ennyit írnak róla mások is. Ha azomban tévedek, akkor elnézést kérek mindenkitől.

kis tekik

Az életmódja rész forrása itt megtalálható.

Másik kettő görög tekis cikk:

https://hullok.com/gorog-teknos-tartasa-a-gyakorlatban/

Másik:

Szólj hozzá!