Görög teknős CITES engedély tapasztalatok

A görög teknős tartásához úgynevezett CITES engedély szükséges, mert a faj a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik. Mérsékelten fenyegetettek azok a fajok, amelyek kihalással nem fenyegetettek, de annak határán vannak.

Ebben a cikkben inkább gyakorlati oldalról, mintsem a teljesség igényével szeretném megosztani veled, hogy mit jelent a görög teknős esetében a CITES engedély, mivel számolj, milyen feladatokra készülj. Ha érdekel, hogy mi is pontosan az a CITES, a cikk alján írok róla röviden.

CITES engedély görög teknős vásárlása esetén

Minden görög teknősnek van már egy CITES papírja, mikor a kereskedésben vagy valaki mástól megveszed.

Ezt első alkalommal a tenyésztő intézi, tehát ha állatkereskedéstől veszed a görög teknőst, akkor megkapod a papírt vele együtt.

Magánszemélytől vásárlás esetén nála is meg kell, hogy legyen a papír, amit a vásárláskor átad neked.

Tulajdonosváltás bejelentése

Tulajdonosváltáskor, vagyis amikor görög tekőst vásárolsz, be kell jelentened az új tulajdonost. A CITES engedélyek kezelését Magyarországon a helyileg illetékes kormányhivatalok intézik, tehát ez a lakhelyed (az új tulajdonos lakhelye) szerinti megyei kormányhivatal.

A tulajdonosváltás bejelentése a linkre kattintva elérhető formanyomtatványon lehetséges. Ezen megtalálhatók a megyei kormányhivatalok illetékes irodáinak elérhetőségei is. Mivel sajnos ezt állandóan változtatják (fáljnévvel együtt), ezért ha a fenti link nem működik, akkor itt próbáld meg megkeresni a formanyomtatványt.

Tehát le kell tölteni a formanyomtatványt, értelemszerűen kitölteni és kimyomtatni. Habár ott szerepel a régi tulajdonos aláírása, ezt mi technikailag nem tudtuk megoldani, mert a kereskedésben átadták a tekiket a CITES papírjukkal. Tehát én kitöltöttem a saját adataimmal és a CITES papír alapján a régi tulajdonos adataival, valamint mint új tulajdonos aláírtam.

A faj neve TESTUDO HERMANI – GÖRÖG TEKNŐS, a nyilvántartási szám pedig az, ami a régi tulajdonostól kapott CITES papíron szerepel. Egyedi azonosító csak akkor van, ha már ültettek az állatba csipet, lásd lejjebb. Egy papíron egyszerre akár 4 görög teknős bejelentése is lehetséges.

Ezután a kitöltött és aláírt papírt egyszerűen postán fel kell adni a teürletilet illetékes kormányivatalnak, a papíron megadott címre. Én tértivevényesen adtam fel – mint minden hivatalos irat esetében -, de ez nem elvárás. Szintén mellékeltem a borítékban az eredeti papírok fénymásolatát, de ezt sem írják sehol, hogy szükséges. Pár héten belül a kormányhivatal levélben közli az új tulajdonos nyilvántratásba vételét, és ezzel más feladat nincs.

Görög teknős CITES engedély megújítása

A papírnak, amit a teknőssel kaptál, van egy érvényességi ideje. Ez fél év, de első alkalommal attól függ, hogy mikor veszed a tekit.

Mielőtt lejárna, időpontot kell egyeztetni szintén a területileg illetékes kormányhivatallal fotózásra. Az időpontegyeztetést mi mindig telefonon csináljuk, nagyon kedvesek, és gyorsan megy.

A megadott időpontra be kell vinni a tekit és a meglévő engedélyt. Ezen kívül magának a tulajdonosnak a papírjai is kellenek, és ha nem személyesen viszi, akkor két tanúval aláírt meghatalmazás is. Tehát fontos, hogy nagyon komolyan veszik az egészet, nem viheti be akárki a tekiket.

Mi Budapestre visszük őket fotózni a megbeszélt időpontra, az egész nagyon gördülékeny, és nem vesz igénybe többet, mint 10 perc.

Amire figyelni kell, hogy a tekik ilyenkor – a tartás helyétől függően – akár több órát is utazhatnak. Egy zárható, de mégis a levegőt áteresztő dobozban érdemes őket vinni, esetleg némi élelemmel. Ezen kívül nagyon kell arra vigyázni, nehogy megfázzanak. Vagy a dobozt kell bebugyolálni, esetleg valamilyen kis fűtő párnácskát tenni alá, vagy a fűtést felvenni, ha autóval viszed őket. Ezen kívül mi meg is fürdetjük a görög teknősöket előtte.

A fotózásnál elveszik a papírokat, ezeket frissítik az új fényképpel és az új érvényességgel, és postán küldik ki a tulajdonos részére. Általában a fotózást követő 3-4 héten belül érkezik meg az új papír.

Ezt a fotózást félévente meg kell ismételni egészen addig, amíg a teknős el nem éri a 10 cm-es méretet.

Görög teknős mikrocsip

Amikor a teki eléri a 10 cm-es méretet, akkor szintén a CITES egyezménynek való megfelelőség értelmében mikrocsipet (angolosan microchip) ültetnek bele, és onnantól nem kell már vinni fotózni.

Ebben még nincs tapasztalatunk, amint lesz, leírjuk ide.

A CITES engedély ára

Maga a CITES engedély többféle lehet, és szigorú értelemben véve az állatoknak az exportja és importja esetén van rá szükség. Ez valósznűleg az átlagemberrel ritkán fortul elő, de ennek árait a linkre kattintva találod.

A CITES egyezmény keretében maga a bejelentés vagy a fotózás – amit hétköznapi értelemben CITES engedélynek nevezünk – nem kerül pénzbe. Tehát egy görög teknős vásárlása vagy tartása esetén azon túl, hogy el kell vinned fotózásra, amivel el fog menni időd, és nyikván lesz utazási költséged is, nem kell az engedélyért, a bejelentésért külön fizetni.

Mi az a CITES?

A CITES az angol Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (magyarul Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) rövidítése.

A más néven washingtoni egyezménynek hívott kormányközi egyezményt azért hozták létre, hogy a vadon élő növények és állatok egyedeivel folytatott nemzetközi kereskedelem ne veszélyeztesse fennmaradásukat.

Részletesebb információt a cites.org (angolul, franciául, spanyolul) vagy a cites.hu oldalon találsz.

Szólj hozzá!