Otthon tartható hüllők listája

Hogy milyen hüllők is tarthatóak otthon? Bármilyen hüllőre is vágysz az alábbi 41 hüllő és békafaj közül, biztosan tudsz majd válogatni!

Ha otthon szeretnél hüllőt/hüllőket tartani, akkor érdemes tudni, hogy milyen fajok tarthatóak otthon. Ezek a fajok az én tudomásom szerint beleesnek ebbe a kategóriába. De fontos, hogy csak megbízhatónak tűnő kereskedésből vegyünk hüllőt, nehogy belefussunk olyan fajba vagy példányba, ami tilos.

Kígyók

 • Közönséges óriáskígyó vagy bálványkígyó vagy bálványboa (Boa constrictor)
 • Nyugati homokiboa (Eryx jaculus)
 • Vörös gabonsikló (Pantherophis guttatus)
 • Királysikló (Lampropeltis getula)
 • Fekete patkánysikló (Elaphe obsoletus obsoletus)
 • Zöld fűsikló (Opheodrys aestivus)
 • Királypiton (Python regius)
 • Kockás piton (Malayopython reticulatus)

Közönséges óriáskígyó

A közönséges órriáskígyó egy nagyon aranyos és közepesen nagy, dél-amerikai kígyófajta. Ne tévesszen meg ez a kép, ugyanis ezen egy fiatal példány látható. A felnőtt példányok fél- vagy akár egy méteresek is lehetnek.

Egy fiatal BoaConstrictor

Nyugati homokiboa

A nyugati homokiboa mérete nagyából megegyezik a közönséges órriáskígyó méretével. Ez persze nem azt jelenti, hogy a terrárium mérete is ugyanakkora legyen. Vásárlás előtt inkább kérdezzünk utána a kereskedőnél, hogy mekkora terrárium kell nekik.

nyugati homokiboa

Vörös gabonsikló

Mivel a vörös gabonasikló tartása könnyű, kezdő állattartóknak is ajánlott. A gabonasikló fogságban hetente egy egeret eszik, általában többet nem kell neki adni.

Ha teleltetni akarod, akkor nagyjából tíz fok körül legyen a hőmérséklet, és hagyd békén, amíg tavasszal fel nem ébred. Ilyenkor egy ideig – úgy nagyából 1-2 napig – nem fog enni kérni, de kis idő múlva újra rendbejön a viselkedése.

gabona sikló

Királysikló

A királysikló főleg a nyílt területeket kedveli, például a füves pusztákat, sivatagokat, alacsonyabb hegységeket és tölgyeseket, de az elhagyott farmokat és mocsaras területeket sem kerüli el. Ezért a tartásakor is figyeljünk rá, hogy ilyen legyen a környezete fogságban is.

királysikló

Fekete patkánysikló

A patkánysiklót könnyű terráriumban tartani. Nem harapós, bár jellemző a fajra, hogy más siklókkal összehasonlítva nehezebben szelídíthető.

Néhány egyed még a rendszeres kézbevétel ellenére sem lesz teljesen kezes. Terráriumába faágat és vizes tálkát kell tenni, valamint egy búvóhelyet. Szeret a vízben pihenni, vagy a fán szunyókálni. 25-28 fokban érzi jól magát.

Fekete patkánysikló

Zöld fűsikló

A zöld fűsikló félénk fajtáju sikló, az emberek elől is elbújik. Bőrének tapintása finom, de nem szereti, ha simogatják vagy kézben tartják.

zöld fűsikló

Királypiton

A királypiton egy éjszakai ragadozó, így a száraz évszakban nappal földalatti lyukakba bújik el, és este van ébren.

Kifejezetten nagy méretü kígyó, csak a hatalmas állattokat kedvelőknek ajánlott!

Királypiton

Kockás piton

A kockás pitonok népszerű háziállatok, különösen az albinó- és a tigrismintás változataik. Fogságban igazán jól tarthatóak, de ilyen méretű hüllők tartásához nagy tapasztalatra van szükséged, ugyanis a kockás pitonok mérete akár hét méter is lehet.

kockáspiton

Gyíkok

 1. Zöld leguán (Iguana iguana)
 2. Sisakos baziliszkusz (Basiliscus basiliscus)
 3. Szavanna varánusz vagy sztyeppi varánusz (Varanus exanthematicus)
 4. Vörösszemű krokodilszkink (Tribolonotus gracilis)
 5. Ausztrál kéknyelvűszkink vagy közönséges kéknyelvűszkink(Tiliqua scincoides)
 6. Galléros gyík (Chlamydosaurus kingii)

Zöld leguán

A zöld leguán van hogy csapatban él, de nem mindig. Nappal élénk faj.

Zöld leguán

Sisakos baziliszkusz

Érdekesség: A mesebeli baziliszkusz egy olyan lény, amely a kakas, a sárkány és a gyík keveréke. Kinézetre a kígyóhoz hasonlít, fehér diadémjellegű folttal a fején, amelyet gyakran koronának ábrázolnak. Sokszor ábrázolják hatalmas sárkánygyíkként is. Nevének jelentése „kis király” görögül.

Ez a gyík azonban nagyon barátságos, egyeltalán nem kell tőle félni, sőt még a vízen is tud futni! 😮

Sisakos baziliszkusz

Szavanna varánusz

Színe nagyon sokféle lehet: világosbarna, drapp, sötétbarna vagy szürke – a szürke valamilyen árnyalata a legtöbb példányon megfigyelhető. Képes változtatni a színét, hogy könnyen beleolvadhasson környezetébe, és hideg időben is sötétebb színre vált, hogy ne fázzon annyira.

Szavanna varánusz

Vörösszemű krokodilszkink

A vörösszemű krokodilszkink hátát tüskeszerű pikkelyek fedik, amik nagyon hasonlítanak a krokodilokéra. Legfeltünőb tulajdonsága viszont a szemei körül lévő narancssárgás-vöröses színű folt.

Vörös szemü krokodil szkink

Ausztrál kéknyelvű szkink

Hamar kezessé válnak, ha szelidítgetik őket. Közepesen mozgékony szkink, lábaik kicsik és gyengék. Tartásuk kezdőknek is ajánlott. Viszont érdemes tudni, hogy nagy térre van szükségük.

Ausztrál kéknyelvü szkink

Galléros gyík

A galléros gyík hossza elérheti a 85 centimétert. Nagyon szép is, főleg akkor, amikor úgy lehet őt megfigyelni, mint ahogy a képen látjuk.

galléros gyík

Békák

A békák ugyan nem hüllők, de a hüllőkhöz hasonlóan sokan szívesen tartják őket otthon, ezért bevettük őket ebbe a listába.

 1. Amazoniai nyílméregbéka (Ranitomeya amazonica)
 2. Paradicsombéka (Dyscophus guineti)
 3. Díszes szarvasbéka (Ceratophrys ornata)
 4. Karmos béka (Hymenochirus curtipes)
 5. Epipedobates anthonyi
 6. Feketelábú nyílméregbéka (Phyllobates bicolor)
 7. Sávos nyílméregbéka (Phyllobates vittaus)
 8. Arany fakúszóbéka (Dendrobates auratus)
 9. Eperbéka (Oophaga pumilio, korábban Dendrobates pumilio)
 10. Festőbéka (Dendrobates tinctorius)
 11. Rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis)
 12. Festetthátú nyílméregbéka (Dendrobates galactonotus)
 13. Kék nyílméregbéka (Dendrobates tinctorius azureus)
 14. Háromcsíkú nyílméregbéka (Dendrobates ventrimaculatus)
 15. Sárgaszalagos nyílméregbéka (Dendrobates leucomelas)

Amazoniai nyílméregbéka

Az amazoniai nyílméregbéka rendkívül szép és aranyos, kis méretű béka. Színéről nehéz megállapítani, hogy sárga alapon fekete foltos, vagy fekete alapon sárga csíkos, ezért nagyon bele lehet kavarodni.

Amazoniai nyílméregbéka

Paradicsombéka

A hím felnőtt paradicsombékák 6-6,5 cm méretűre nőnek, a nőstények viszont akár a 9-9,5 cm hosszúságot is elérhetik. A hímek háta sárgás, a nőstényeké narancsvörösös, mindkettejük esetében sötétebb apró foltok színesítik az alapszínt. A paradicsombékák hasa legtöbbször fehér.

A paradicsombékák Madagaszkárról származnak, de otthon is tarthatóak, mivel a nem fenyegetett kategóriába tartoznak.

Paradicsombéka
Nőstény paradicsombéka

Díszes szarvasbéka

A díszes szarvasbékánál is a nőstények jóval nagyobbak a hímeknél, ahogyan ezt általában a többi békánál is észrevehetjük. Színük lehet szinte bármilyen, de a barna és a zöld a leggyakoribb.

Díszes szarvasbéka

Karmos béka

A karmos béka egy kis méretű békafaj, csak 3–4 centiméteresre nő meg. Ezért ha kicsi békát akarsz, akkor ő az egyik legjobb választás. (Bár a nyílméregbékák bizonyos fajtái a karmos békáknál is kisebbek.)

törpe karmos béka

Epipedobates Anthonyi

Ennek a brekinek nincs magyar neve. 🙁

Ennek a békának az átlagos hossza körülbelül 1-2,5 centiméter. A hátsó lábai rövidek és tömzsi felépítésűek. A háta vörös vagy barna, néhány sárgásfehéres szaggatott csíkkal. A középső csík viszont egybefüggő.

Epipedobates anthonyi

Feketelábu nyílméregbéka

Észak-kelet Kolumbia, Choco és Cauca tartomány az előfordulási helyük. A feketelábú nyílméregbékák közepesen kicsik, csak három-négy centiméteresek. Nappal vannak fent és este alszanak, tehát nappali állatok.

Tartani párban vagy csapatban tarthatóak, mivel szeretik a társaságot. Egyedül nem szabad őket tartani.

Sávos nyílméregbéka

Eredeti élőhelyük Costa Rica. Testük fekete alapon sárga-narancs csíkos, csíkból általában kettő van két oldalt, de előfordulhat, hogy van egy harmadik csík is középen.

A lábaikat majdnem teljesen egybefüggő, apró, zöldeskék pöttyök díszítik. A hasuk is fekete, amelyet nagyobb zöldeskék, valamint szürkés-kékes foltok díszítenek. Kifejlett legnagyobb méretük 2,5-3,5 cm körüli, a nyílméregbékák közül a közepes méretűek közé tartoznak.

Arany fakúszóbéka

Testhosszuk 3-4 centiméter, így közepes méretűnek mondhatók. Testtömegük nagyábol 10 gramm.

Eperbéka

Testhosszuk kb. 2,5 centiméter. Testük színe piros, hátsó lábuk combtól lefelé, és mellső lábainak vége azonban kék. Hátukon is kis kék foltok találhatóak. Feltűnő színeik a természetben azt jelenntik: “ne egyél meg, mert mérgező vagyok.”

Festőbéka

A festőbéka a legnagyobb méretű nyílméregbékák közé tartozik.

Ha egy ragadozó meg akarja enni, akkor mérget bocsát ki a bőrén keresztül. A méreg izomgörcsöket okoz, amely arra figyelmezteti a békát megenni akaró állatott, hogy azonnal köpje ki azt.

Festőbéka

Rettenetes nyílméregbéka

A legerősebb mérgű békafaj. Mérge elegendő tíz ember, vagy 20 000 egér megöléséhez. A kifejlett nőstények 4-5 centiméter hosszúak, a hímek ennél valamivel kisebbek. Általában élénksárga színűek, de lehetnek narancsos vagy szürkés árnyalatúak is.

Rettenetes nyílméregbéka

Festetthátú nyílméregbéka

A festetthátú nyílméregbéka nagyon szép és aranyos. Ha nyílméregbékát akarsz, őt mindenképpen nézd meg!

Festetthátú nyílméregbéka

Kék nyílméregbéka

Ezeknek a békának kék színű bőre van, amit fekete pöttyök díszítenek. Feltűnő megjelenése a rá vadászók figyelmeztetésére szolgál.

Kék nyílméregbéka

Háromcsíkú nyílméregbéka

Ő is hasonlóan cuki mint a többi béka, őt is csak ajánlani tudom.

Háromcsíkú nyílméregbéka

Sárgaszalagos nyílméregbéka

Ez a béka 3-5 centiméter hosszú, és nagyjából 3 gramm. A legnagyobb nyílméregbéka fajok közé tartozik. Az állat testét sárga és fekete foltok díszítik, az élénk színe a mérgezőségére utal nála is. A bőre az elfogyasztott rovarokból származó anyagokból mérget halmoz fel. A nőstény – más békákhoz hasonlóan – nagyobb és ducibb, mint a hím.

Teknősök

 1. Görög teknős (Testudo hermanni)
 2. Szenes teknős (Chelonoidis carbonarius)
 3. Karolinai doboztekős (Terrapene carolina)
 4. Leopárd teknős vagy párducteknős (Geochelone pardalis)
 5. Egyiptomi teknős (Testudo kleinmanni)
 6. Mór teknős (Testudo graeca)
 7. Sztyeppi vagy kirgiz teknős (Testudo horsfieldi)
 8. Szegélyes teknős (Testudo marginata)
 9. Sarkantyús teknős (Centrochelys sulcata)
 10. Díszes földiteknős (Rhinoclemmys pulcherrima)
 11. Indiai csillagteknős (Geochelone elegans)
 12. Résteknős (Malacochersus tornieri)

(nem mindegyik teknősröl irtam és ezek csak a száraz földiek!)

Görög teknős

A görög teknős az otthon tartható teknősök közül a legnépszerűbb faj. Igazán aranyosak, és kezdőknek is jó választás, mivelhogy a tartása igen egyszerű.

Viszont gyakran össze szokták keverni a mór teknőssel, valószínűleg részben azért, mert az angol és a latin nevük is fel van cserélve, a mór teknős angolul például Greek Tortoise, szó szerint “görög teknős”.

A görög teknős a legolcsóbb, otthon tartható szárazföldi teknős, és valószínűleg ezt tartják a legtöbben is. Egyébként nem is találsz sok mindent a többi teknősről magyarul az interneten. Ha arra keresel rá, hogy szárazföldi teknős, akkor szinte csak a görög teknős jön fel. Erről a tekiről van még nekem is nagyon sok cikkem, szóval ha megtetszett neked a görög teknős, akkor olvasd el a többi cikket is!

Mór teknős

A görög teknős mellett talán a másik legkedveltebb, otthon tartott szárazföldi teknősfaj a mór teknős. A két teki nagyon hasonlít is kinézetre, illetve a latin és angol elnevezésnek köszönhetően könnyen keverhető a magyarban a két faj, ezért gyakran keverik is őket.

Mór teknős
Mór teknős

Szenes teknős

A fekete teknős vagy szenes teknős az egyik legnépszerűbb teknősfaj az amerikai tekitartók körében. Ezek a tekik nagyon barátságosak és aranyosak.

Magyarországon is lehet szenes teknőst kapni, de elég drágák, ezért kevesen tartják őket.

Szenes teknős
Szenes teknős

Karolinai dobozteknős

A karolinai dobozteknős egy amerikai teknős faj, melynek az evolúciója a középső miocén korban kezdődött. Nagyon aranyos teknős faj.

Karolinai dobozteknős
Karolinai dobozteknős

Leopárd teknős

A leopárd teknős vagy párducteknős az egyik legnagyobb szárazföldi teknősfaj. Afrika keleti és déli részén, főként a száraz szavannákon, bokros, félsivatagos területeken él. Egyelőre nem veszélyeztetett, de egyes állományai csökkenőben vannak.

Leopárd teknős
Leopárd teknős

Otthon tartható hüllők megjegyzés

A cikkben említett otthon tartható hüllők listája nem a teljesség igényével készült, valamint pontatlanságokat tartalmazhat.

A cikk írásának időpontjában mindent megtettünk azért, hogy az adatok a valóságnak megfelelőek legyenek, de hüllő vásárlása esetén tájékozódj hivatalos kereskedéstől arról, hogy az általad kiválasztott faj tartható-e otthon, illetve milyen feltételekkel.

Képek: Patrick Coin, Glenn Bartolotti, Guy Haimovitch, Mokele,Képek: Miklos Schiberna, Derkarts, Stefan3345, Piranhapirate, SqueakyMarmot, Jorge Barrios, V2, Franco Andreone, Mwatro, Flickr.com user, “avmaier”, Tubifex, Benjamint444, Szilágyi Balázs, MACRIMM, E. Schüler, Berthold Werner, Carnopod.

Szólj hozzá!