A vörös gabonasikló

A vörös gabonasikló egy amerikai siklófajta. Ebben a cikkben megnézzük, hogy hol él, mit eszik, és lehet-e tartani egyáltalán.

A kígyófajtákról már írtam korábban, ha érdekel, megnéhzheted a linkre kattintva.

Élőhelye

A gabonasikló az Egyesült Államok délkeleti részén él. Kedveli a magas füvű mezőket, elhagyott, vagy ritkán használt épületeteket, erdei tisztásokat, és az ehhez hasonló területeket.

A vörös gabonasikló táplálkozása

A vörös gabonasiklók leginkáb egereket, egyéb rágcsálókak fogyasztanak, de néha egy-egy madarat vagy denevért is elkapnak.

Főleg éjjel vadásznak, de van, hogy egy-egy példány már kora este is elmegy egy kevés zsákmányért.

Szaporodása

A téli álombol felébredve, úgy március környékén szaporodik. Ilyenkor a nőstény sikló a párzás után körülbelül egy hónap múlva rakja le a tójásait, majd tíz héttel a tojások lerakása után fejlődik ki a siklóivadékok speciális, úgynevezet tojásfoga (ami egyébként a teknősnek és a kígyóknak is van). Ez azért tojásfog mert a kis siklók majd ezzel törik fel a tojás héját, és így kelnek ki a tojásból.

A vörös gabonasikló otthoni tartása

A vörös gabonasiklót otthon is lehet tartani, minimum 80×50×50 cm-es, úgynevezett szavanna-terráriumot célszerű berendezni számára. Az ideális nagyságú helye a 100x40x50 cm-es, dróthálóval és szellőzővel ellátott terrárium.

Mivel a tartása könnyű, kezdő állattartóknak is ajánlott. A vörös gabonasikló fogságban hetente egy egeret eszik, általában többet nem kell neki adni.

A terrárium átlagos hőmérséklete 25-28 °C legyen, de a napozásra szánt területet fel lehet akár 33 °C fok hőmérsékletre is melegiteni. Több állat is tartható együtt, nem bántják egymást. Egy családi ház páratartalma nagyjábol megfelel nekik/neki.

Ha teleltetni akarod, akkor nagyjából tíz fok körül legyen a hőmérséklet, és hagyd békén, amíg tavasszal fel nem ébred. Ilyenkor egy ideig úgy nagyábol 1-2 napig nem fog enni kérni, de kis idő múlva újra rendbejön a táplálkozás.

Szólj hozzá!