Görög teknős tartása a gyakorlatban

Ez a cikk arról fog szólni hogy nálunk hogyan élnek a görög teknősök – mint azt már a címből is ki lehet találni. Ha érdekel a másik két cikkünk a görög teknősöskről, akkor itt találod őket:

Ha még most veszel görög teknőst, akkor mi innen vettük nekik a cuccukat: https://www.petking.hu/

Na de térjünk a lényegre! Amikor mi teknőst vettünk, akkor fontos volt, hogy két héttel a hozzánk költözés után lehetett csak kivenni őket a terráriumból, hogy szokják az új helyet. Ezért addig csak akor lehetett kivenni a teknősöket amikor fürödni vittük őket, vagy ha felborult valamelyik, akkor ha nem tudott fölállni, akkor egyértelmüen felállitottuk.

Mi az a fürdetés?

A fürdetés szót akkor használom, ha arról van szó, amikor a teknőst betesszük egy viszonylag alacsony – a kicsi tekiknél általában 1-2 cm-es mélységű – vízbe, és 15-20 percig fürdetjük őket.

Ennek az a célja, hogy a beleikben fölhalmozódott, nem kellő anyagokat (salakanyagokat) eltávolitsuk. Ez nálunk 15 perc, mert a végén már a teknősök mindig ki akarnak mászni meg egymásra másznak, egyszóval már elegük lesz a fürdésből.

Fontos a görög tekik fürdetésénél, hogy a víz csak a fenekükig érjen, és ne lepje el őket. Nem tudnak úszni, különben megfulladnának.

Megvilágitás a gyakorlatban

Előszőr is nálunk kettő teknős van külön terráriumban (a képeken gyakran együtt láthatod őket). Mindegyiken van két lámpa: egy UV-B ízzó és egy melegitő lámpa – mert nekik fontos a meleg és az UV fény is.

A lámpák napi 12 órát égnek, egy egyszerű automatikus kapcsoló kapcsolja be és ki őket.

Mit adunk nekik enni és mikor?

Mi általában rukkulát (borsmustár) adunk nekik vagy madársalátát, ritkábban szívsalátát. De esznek néha kaliforniai paprikát illetve reszelt répát is. A görög teknős etetése cikkünkben erről részletesebben is olvashatsz.

Az etetés reggel történik, akkor kapnak egy nagyobb adagot. Gyakran délután is adunk nekik még egy kicsit.

A salátára mindig szórunk egy összetett, hüllőknek készített speciális port, amiben rengeteg ásványi anyag (például kalcium) és vitamin van. Ez nagyon fontos nekik ahhoz, hogy a páncéljuk és a testük együtt nőjön.

Leo-es-Szevasz

Mikor isznak és mennyit?

Inni minden nap friss vizet isznak. Reggel érdemes mindig kiönteni a tegnapi vizet, és frisset adni nekik.

Mikor szoktuk nekik cserélni a földet?

Mi kb. 3-4 hetente szoktunk nekik friss földet betenni a terráriumba. A régit ilyenkor kiszedjük, és kivisszük a kertbe, mert ugyan a teknősöknek már nem jó, de attól még igen jó minőségü talaj, és ha teljesen lebomlik benne minden, akkor észre se lehet venni, hogy az egykor teknősföld volt.

De természetesen az elhasznált teknősföldet akár a kukába is kidobhatod.

Mikor alszanak és mennyit?

A tekik általában 12-15 óra között alszanak egy nap. Természetesen van, hogy valamelyik hamarabb megy be az alvó bunkerébe, de mint mondtam, ez természetes: ahogy az embereknél is, úgy a tekik között is van, hogy az egyikőjük előbb megy vagy pont később aludni.

Milyen a terrárium díszitése?

A terráriumban nálunk kövek vannak, amiket az udvarról hoztunk be nekik, de persze alaposan megmosva.

Ezen kívül van nekik egy kerámiadomb és egy műnövény, amik viszont természetesen állatkereskedésből származnak.

CITES engedély

A görög teknőssel kapcsolatban az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a tartásához CITES engedély szükséges.

Ez a gyakorlatban nálunk annyit jelent, hogy egyrészt amikor megvettük őket, kaptunk egy papírt hozzájuk és be kellett jelentkezni a kormányhivatalhoz új tulajdonosként.

Ezen kívül félévente kell a megyei kormányhivatalba elvinni őket és lefotóztatni. Ezt összesen 4 alkalommal kell megcsinálni, utána (illetve ha a teknős elérte a 10 cm-es méretet) a teknősök chipet kapnak.

Még egy fontos dolog

A görög teknősöknél TILOS tisztitószert használni, mert mérgező nekik.

És itt is van a cikk vége, ha tetszett, akkor nézd meg a fenti másik kettő cikket is. Ezek szintén a görög teknősökről szólnak, de ha szeretnél más hüllős cikkeket is olvasni, akkor a főldalon is keresgélhetsz.

Szólj hozzá!