Otthon tartható kígyók és siklók listája

Ha otthon szeretnél kígyót vagy siklór tartani, akkor érdemes tudni, hogy milyen fajok tartahatóak otthon. Ez a nyolc faj az én tudomásom szerint beleesik ebbe a kategóriába. De fontos, hogy csak megbízhatónak tűnő kereskedésből vegyünk kígyót vagy siklót, nehogy belefussunk olyan fajba vagy példányba, ami tilos.

  • Közönséges óriáskígyó vagy bálványkígyó vagy bálványboa (Boa constrictor)
  • Nyugati homokiboa (Eryx jaculus)
  • Vörös gabonsikló (Pantherophis guttatus)
  • Királysikló (Lampropeltis getula)
  • Fekete patkánysikló (Elaphe obsoletus obsoletus)
  • Zöld fűsikló (Opheodrys aestivus)
  • Királypiton (Python regius)
  • Kockás piton (Malayopython reticulatus)

Közönséges óriáskígyó

A közönséges órriáskígyó egy nagyon aranyos és közepesen nagy, dél-amerikai kígyófajta. Ne tévesszen meg ez a kép, ugyanis ezen egy fiatal példány látható. A felnőtt példányok fél- vagy akár egy méteresek is lehetnek.

Egy fiatal BoaConstrictor

Nyugati homokiboa

A nyugati homokiboa mérete nagyából megegyezik a közönséges órriáskígyó méretével. Ez persze nem azt jelenti, hogy a terrárium mérete is ugyanakkora legyen. Vásárlás előtt inkább kérdezzünk utána a kereskedőnél, hogy mekkora terrárium kell nekik.

nyugati homokiboa

Vörös gabonsikló

Mivel a vörös gabonasikló tartása könnyű, kezdő állattartóknak is ajánlott. A gabonasikló fogságban hetente egy egeret eszik, általában többet nem kell neki adni.

Ha teleltetni akarod, akkor nagyjából tíz fok körül legyen a hőmérséklet, és hagyd békén, amíg tavasszal fel nem ébred. Ilyenkor egy ideig – úgy nagyából 1-2 napig – nem fog enni kérni, de kis idő múlva újra rendbejön a viselkedése.

gabona sikló

Királysikló

A királysikló főleg a nyílt területeket kedveli, például a füves pusztákat, sivatagokat, alacsonyabb hegységeket és tölgyeseket, de az elhagyott farmokat és mocsaras területeket sem kerüli el. Ezért a tartásakor is figyeljünk rá, hogy ilyen legyen a környezete fogságban is.

királysikló

Fekete patkánysikló

A patkánysiklót könnyű terráriumban tartani. Nem harapós, bár jellemző a fajra, hogy más siklókkal összehasonlítva nehezebben szelídíthető.

Néhány egyed még a rendszeres kézbevétel ellenére sem lesz teljesen kezes. Terráriumába faágat és vizes tálkát kell tenni, valamint egy búvóhelyet. Szeret a vízben pihenni, vagy a fán szunyókálni. 25-28 fokban érzi jól magát.

Fekete patkánysikló

Zöld fűsikló

A zöld fűsikló félénk fajtáju sikló, az emberek elől is elbújik. Bőrének tapintása finom, de nem szereti, ha simogatják vagy kézben tartják.

zöld fűsikló

Királypiton

A királypiton egy éjszakai ragadozó, így a száraz évszakban nappal földalatti lyukakba bújik el, és este van ébren.

Kifejezetten nagy méretü kígyó, csak a hatalmas állattokat kedvelőknek ajánlott!

Királypiton

Kockás piton

A kockás pitonok népszerű háziállatok, különösen az albinó- és a tigrismintás változataik. Fogságban igazán jól tarthatóak, de ilyen méretű hüllők tartásához nagy tapasztalatra van szükséged, ugyanis a kockás pitonok mérete akár hét méter is lehet.

kockáspiton

Otthon tartható kígyók megjegyzés

A cikkben említett otthon tartható kígyók valamint gyíkok listája nem a teljesség igényével készült, valamint pontatlanságokat tartalmazhat.

A cikk írásának időpontjában mindent megtettünk azért, hogy az adatok a valóságnak megfelelőek legyenek, de kígyó vásárlása esetén tájékozódj hivatalos kereskedéstől arról, hogy az általad kiválasztott faj tartható-e otthon, illetve milyen feltételekkel.

Képek: Patrick Coin, Glenn Bartolotti, Guy Haimovitch, Mokele

Szólj hozzá!