Otthon tartható szárazföldi teknősök listája

Ha otthon szeretnél szárazföldi teknőst tartani, akkor érdemes tudni, hogy milyen fajok tartahatóak otthon. Ez a tizenkét faj az én tudomásom szerint beleesik ebbe a kategóriába. De fontos, hogy csak megbízhatónak tűnő kereskedésből vegyünk tekit, nehogy belefussunk olyan fajba vagy példányba, ami tilos.

Nézzük tehát, mik az otthon tartható szárazföldi teknősök. Kicsit lejjebb néhányról írok részletesebben.

Otthon tartható szárazföldi tekősök

 1. Görög teknős (Testudo hermanni)
 2. Szenes teknős (Chelonoidis carbonarius)
 3. Karolinai doboztekős (Terrapene carolina)
 4. Leopárd teknős vagy párducteknős (Geochelone pardalis)
 5. Egyiptomi teknős (Testudo kleinmanni)
 6. Mór teknős (Testudo graeca)
 7. Sztyeppi vagy kirgiz teknős (Testudo horsfieldi)
 8. Szegélyes teknős (Testudo marginata)
 9. Sarkantyús teknős (Centrochelys sulcata)
 10. Díszes földiteknős (Rhinoclemmys pulcherrima)
 11. Indiai csillagteknős (Geochelone elegans)
 12. Résteknős (Malacochersus tornieri)

Görög teknős

A görög teknős az otthon tartható teknősök közül a legnépszerűbb faj. Igazán aranyosak, és kezdőknek is jó választás, mivelhogy a tartása igen egyszerű.

Viszont gyakran össze szokták keverni a mór teknőssel, valószínűleg részben azért, mert az angol és a latin nevük is fel van cserélve, a mór teknős angolul például Greek Tortoise, szó szerint „görög teknős”.

A görög teknős a legolcsóbb, otthon tartható szárazföldi teknős, és valószínűleg ezt tartják a legtöbben is. Egyébként nem is találsz sok mindent a többi teknősről magyarul az interneten. Ha arra keresel rá, hogy szárazföldi teknős, akkor szinte csak a görög teknős jön fel. Erről a tekiiről van még nekem is nagyon sok cikkem, szóval ha megtetszett neked a görög teknős, akkor olvasd el a többi cikket is!

Mór teknős

A görög teknős mellett talán a másik legkedveltebb, otthon tartott szárazföldi teknősfaj a mór teknős. A két teki nagyon hasonlít is kinézetre, illetve a latin és angol elnevezésnek köszönhetően könnyen keverhető a magyarban a két faj, ezért gyakran keverik is őket.

Mór teknős
Mór teknős

Szenes teknős

A fekete teknős vagy szenes teknős az egyik legnépszerűbb teknősfaj az amerikai tekitartók körében. Ezek a tekik nagyon barátságosak és aranyosak.

Magyarországon is lehet szenes teknőst kapni, de elég drágák, ezért kevesen tartják őket.

Szenes teknős
Szenes teknős

Karolinai dobozteknős

A karolinai dobozteknős egy amerikai teknős faj, mejnek az evulóciója a Középső miocén korban kezdődött. Nagyon aranyos teknős faj.

Karolinai dobozteknős
Karolinai dobozteknős

Leopárd teknős

A leopárd teknős vagy párducteknős az egyik legnagyobb szárazföldi teknősfaj. Afrika keleti és déli részén, főként a száraz szavannákon, bokros, félsivatagos területeken él. Egyelőre nem veszélyeztetett, de egyes állományai csökkenőben vannak.

Leopárd teknős
Leopárd teknős

Otthon tartható szárazföldi teknősök megjegyzés

A cikkben említett otthon tartható szárazföldi teknősök listája nem a teljesség igényével készült, valamint pontatlanságokat tartalmazhat.

A cikk írásának időpontjában mindent megtettünk azért, hogy az adatok a valóságnak megfelelőek legyenek, de teknős vásárlása esetén tájékozódj hivatalos kereskedéstől arról, hogy az általad kiválasztott faj tartható-e otthon, illetve milyen feltételekkel.

Fotók: E. Schüler, Berthold Werner, Carnopod.

Szólj hozzá!