A Galápagosi óriásteknős

A Galápagosi óriásteknős a világ leghosszabb életű, és világ egyik legnagyobb ma élő teknőse.

Mérete és ritkasága miatt az Egyesült Álamokban gyakran tartják állatkertekben. Magyarországon jelenleg egyik állatkertben sem tudod megnézni.

A galápagosi óriásteknősök a hűvösebb időket az alacsonyabban lévő területeken töltik. Itt azonban kevés a növény, amit megehetnek, ezért amint melegebb lesz, a magasabban lévő, dús növényzetű szigetrészekre vándorolnak.

A galápagosi óiásteknős a legnagyobb ma élő szárazföldi teknősfajta. A méretei miatt elefántteknősnek is nevezik. tömege akár 400 kiló, hossza pedig akár 187 cm hosszú is lehet.

Galapagosiorias-teknosok

A Galápagosi óriásteknős szaporodása és tojásai

A nőstények illatanyagokkal jelzik fogékonyságukat január és augusztus között. Mikor a hímek szimatolva erről információt kapnak, elindulnak megkeresni az illat forrását. A találkozást a hím udvarlása követi, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy rámászik, ezzel mozgásképtelenné teszi a nőstényt, majd párzik vele.

A nőstény júniustól decemberig több alkalommal ás fészket, egy fészekbe kb. 10 tojást rak. A tojások lerakására az alacsonyabban fekvő, napos területek a legjobbak, a nőstény rendszerint a megszokott fészkelőhelyére tér vissza. A lerakott tojásokat a nőstény gondosan betemeti, majd a nap melegén hagyja őket. A hőmérséklettől függően a kicsi galápagosi óriásteknősök 3-8 hónap alatt kelnek ki.

A korán önállóságra kényszerült kis tekik közül csak nagyon kevesen élik meg az első tíz életévüket. A nagyobb tekiknek azonban már nincs természetes ellensége, így akár 120-200 évig is élhetnek.

A Galápagosi óriásteknős természetvédelmi helyzete

A faj összlétszáma 14-15 ezer egyed között van, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a „sebezhető” kategóriába sorolja.

A cikk forrása: teknősök.com galapágosi óriásteknős cikk.

Szólj hozzá!