Mocsári teknős vs. ékszerteknős

A mocsári teknős és az ékszerteknős kettő különböző, de hasonló teknősfajta, mindkettő él Magyarországon a vadonban. Ebben a cikkben megnézzük a hasonlóságokat és a különbségeket.

A legfontosabb különbség

Kezdjük az elején: a mocsári teknős őshonos Magyarországon viszont az ékszerteknősök bármely fajtája csak betelepített faj.

A mocsári teknős elterjedése

A mocsári teknős itt őshonos Magyarországon, de Dél- és Kelet-Európa nagy részén előfordul. Ám ennek a cikknek a másik szereplője az ékszerteknős. Többféle ékszerteknős létezik, de a kettő legismerteb a vörös- és a sárgafülű ékszerteknős. Ezek sajnos egyre jobban kiszorítják természetes élőhelyükről a mocsári teknősöket.

A sárgafülű ékszerteknős elterjedése

Eredetileg az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részétől Florida északi részéig őshonos. A lassú folyású, nyugodt vizekben érzik jól magukat. Amióta nem lehet vörösfülű ékszerteknőst behozni Magyarországra, a sárgafülű az egyik legelterjedtebb vízi teknős lett nálunk. A vörösfülű ékszerteknőshöz hasonlóan a sárgafülű ékszerteknős is szívós, nagyon jól alkalmazkodó állat.

A vörösfülű ékszerteknős elterjedése

Eredetileg az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén és Floridában őshonos, de előfordul Dél-Amerikában is. Magyarországon eladni és szabadon ereszteni is tilos. A vödösfülű ékszerteknősök rontják az őshonos fajok túlélését, bizonyos előnyeik miatt. Ezek az előnyök lehetnek a természetes ellenségek hiánya vagy bármi más.

Miért nem jó, hogy az ékszerteknősöket betelepítették?

Mert kiszorítják az őshonos mocsári teknőst. Most már sokkal több ékszerteknős él Magyarországon, mint az itt őshonos mocsári teknős.

Ezen kivül egyébként egyiket sem lehet tartani otthon. A mocsári tenőst azért nem, mert védett faj, az ékszerteknőst pedig azért nem, mert szabadon engedték őket, és így kiszorítják, kiszorították az élőhelyükről az itt őshonos mocsári teknőst.

Régebben sokan ékszerteknőst tartottak otthon de ma már a fentiek miatt nem áruják egyik boltban sem és nem is tarthatók.

Mocsári teknős

A mocsári teknős életmódja és szapordása

A mocsári teknős márciustól októberig vagy novemberig reggel és délután aktív. Magyarországon sok tóban megtalálható, pl. a fóti tóban. Tavasszal és nyár elején szaporodik, ilyenkor a hím felmászik a nőstény hátára, és a farka végével termékenyiti meg azt.

A sárgafülü ékszerteknős életmódja és szapordása

A sárgafülű ékszerteknősök a nappalt táplálékkereséssel töltik, és a napon sütkérezve érik el a normál testhőmérsékletüket.

Növényeket és kisebb álattokat is fogyasztanak, amiket a tóban az iszapban és a nádasban találnak. A fiatal teknősök főként halakon és mindenféle ízeltlábún élnek, de néha növényeket is esznek. Ahogy egyre idősebbekké válnak, úgy esznek egyre több növényt is.

A sárgafülű ékszerteknős szaporodni ugyanúgy szaporodik, mint a mocsári teknős.

A vörösfülü ékszerteknős életmódja és szapordása

A vörösfülű ékszerteknős is egyaránt eszik növényi és állati eredetű ételt, ahogy a sárgafülü ékszerteknős is.

Náluk is ahogy nőnek, úgy nő annak az aránya is, hogy mennyi növényi erdetű tápllálékot fogyasztanak.

A vörösfülű ékszerteknős nagyon jól úszik (ahogy a másik kettő, a cikkben említett teknős is), de szárazföldön is jó. Ha veszélyt érez, azonal a vízbe merül.

Szaporodni ő is ugyanúgy szaporodik, mint a mocsári teknős vagy a sárgafülű rokona.

“Mocsári teknős vs. ékszerteknős” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. A KÜLÖNBSÉGEKET SZERETNÉM LÁTNI.

  MONDOM LÁÁÁÁÁÁÁÁTNI !!!!!!!!!!!!!!!

  HOGY HA TALÁLKOZOK TEKNŐSSEL, TUDJAM, HOGY MOCSÁRI, VAGY ÉKSZER.

  EZ A SOK SZÖVEG ERRŐL NEM IGAZÍT EL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Válasz
 2. Miután egy szigeten élek amit egy keskeny csatorna választ el a szárazföldtől, és a csatorna televan teknőssel, gondoltam kirakok egy csapdát, hogy kifogjam a mocsáriak közül a nem idevaló ékszerteknősöket. Ehhez az kellene, hogy biztosan meg tudjam a kettőt különböztetni egymástól. Na keresek a neten. Így kezdi „A legfontosabb különbség … a mocsári teknős őshonos Magyarországon viszont az ékszerteknősök bármely fajtája csak betelepített faj.” AHA! Szóval akkor meg kell kérdezzem tőlük, melyik a migráns. Hát… sokkal beljebb vagyok a felismerésben. Mert ahogy a képeket nézem, tökegyformák.

  Válasz

Szólj hozzá!