A mocsári teknős tartása

Sokan szeretnének mocsári teknőst tartani, és sokan nem tudják, hogy ezt jelenleg nem szabad. Ebben a cikkben le fogom írni, hogy miért tilos a mocsári teknős tartása Magyarországon.

Mocsári teknős tartása – egyszerű válasz

A válasz a kérdésre nagyon egyszerű: mocsári teknőst nem szabad Magyarországon tartani.

Ezt a szabályozást elsősorban az ékszerteknősök miatt hozták, ugyanis ezek a nem őshonos fajok kiszoritották az őshonos mocsári teknőst az élőhelyéröl.

A mocsári teknős védett faj

Nagyon fontos tudni, hogy a mocsári tekős védett faj. Ezért a tartása is szigorúan TILOS!

Ez főleg amiatt van így, mert az ékszerteknős – amit ma már szintén tilos tartani, pontosan amiatt, amit most leírok – kedvelt házikedvenc lett. Viszont sokan amint megnőtt az ékszerteki, nem akarták már tovább tartani, mert mondjuk már nem olyan kis cuki, pici, nincs neki hely stb.

Így aztán rengeteg ékszerteknőst engedtek szabadon Magyarországon az elmúlt évtizedekben, és ennek komoly következménye lett.

A történet

Tehát a történet a következő: valaki elkezdi Magyarországon árulni az ékszerteknősök különböző fajtáit, sokaknak megtetszik, megveszik akár a gyerekeiknek, és amíg kicsi és cuki az ékszerteki addig minden jó.

De nyílván egy teknős sem lesz mindig kicsi, egy idő után megnő, és ezért nem kevesen meg akarnak tőle szabadulni. Ha pedig ilyenkor nem álatkertbe viszik, vagy eladják, akkor valószinüleg a közeli tóban vagy folyóban szabadon engedik.

És itt jön a baj. Az itthon őshönös mocsári teknősnek bizony vannak természetes ellenségei, de az ékszerteknősnek, ami még ezelőtt nem élt itt, annak nem. Így hát az ékszerteknősök jobban tudnak szaporodni, és végül ki is szorítják a mocsári teknősöket. Erre az emberek és a hatóságok is rájönnek, így be lesz tiltva az ékszerteknős tartása. A mocsári teknős tartása pedig már jó ideje tilos.

És ezzel a végére is értünk. Remélem hasznos volt számodra ez a mocsári teknős tartásárol szóló cikk, remélem a lényeg is átment, miszerint ugyebár tilos tartani mocsári teknőst. Tehát ha tartani szeretnél, akkor sajnos azt kell mondjam, ezt sajnos nem lehet.

Mocsári teknős helyett

Viszont ha teknőst szeretnél tartani otthon, akkor a görög teknőst csak ajánlani tudom. A görög teknős tartásáról a linkre kattintva olvashatsz.

Ha jobban is érdekel ez a téma, akkor olvasd el a mocsári teknős vs. ékszerteknős című cikkemet is!

“A mocsári teknős tartása” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Üdv. Tavasszal Debrecenben a vekeri tavat körülvevő ösvényen találtam egy hüvelykújj körömnyi kis mocsári teknőst. Vissza nem tudtam vinni a tóba, mivel az már majdnem teljesen kiszáradt. Nem hagyhattam a sorsára a kis teknőst, haza vittem. Most már tyúktojás nagyságúra megnőtt, de nem vagyok szakértő a tartásában. Felhívtam a debreceni állatkertet, hogy nem -e fogadnák be. Azt a választ kaptam, hogy NEM, érdeklődjek állatkereskedésekben. (Ilyenkor nem számít, hogy védett állat?) Ettől teljesen lelombozódtam. Így nincs más lehetőség megpróbálom életben tartani.

  Válasz
  • Ilyenkor én sem tudom mi van, de esetleg érdemes lehet megkérdezni egy okmányirodában, vagy vissza engedni egy tóba, ha már tojás nagyságú, akkor tud magára vigyázni.

   Válasz
 2. Mi is találtunk egyet az udvarban,még nagyon kicsi,már lassan egy hónapja próbáljuk életben tartani.a közelben se tó se mocsár,talán egy madár ejtette el nem tudom mi lesz vele.

  Válasz
  • valószínüleg akkor jobb ha nálotok marad, de azért jobb ha rákérdezel egy okmányirodában, ők csak tudják ilyenkor mitt kell tenni

   Válasz
  • Fel kell hívni a területileg illetékes nemzeti parkot, vagy ki vinni egy vizes élőhelyre, legjobb esetben egy folyóhoz, csatornához, tóhoz stb a várostól / falutól távol!

   Válasz
 3. Egy hete találtam a kerti tavamban egyet. Nem tudom hogy került oda.
  Tőlem nyugodtan maradhat,örülök is neki. Remélem ez a gyorsan jött lehűlés nem okoz neki különösebb gondot.

  Válasz

Szólj hozzá!